InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Як вберегтися від наслідків Каховської трагедії: поради фахівців.

У лютому 2022 року Каховська ГЕС та початок Північнокримського каналу були захоплені військами рф і в подальшому заміновані.

Руйнування Каховської ГЕС у ніч на 6 червня 2023 року стало справжньою техногенною, екологічною та соціальною катастрофою. Вона викликала жертви серед місцевого населення на затопленій території, загибель домашніх та диких тварин, зміну природних і культурних ландшафтів, пошкодження будівель та інфраструктури, погіршення якості води.

Каховська ГЕС — найбільший водозабірний вузол Дніпровського каскаду

За інформацією фахівців Національного університету біоресурсів і природокористування України, Каховська ГЕС є частиною Каховського гідровузла, який розташований нижче м. Каховка й замикає каскад Дніпровських водосховищ. Довжина водосховища становить 238 км, максимальна ширина — 24,2 км, максимальна і середня глибина — 36 і 8,5 м.

Водосховище є найбільшим водозабірним вузлом Дніпровського каскаду й простягається територією Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей. Використовується для зрошення південних областей, судноплавства, рекреації, слугує джерелом питного водопостачання Нікополя, Марганця, Покрова, а також низки населених пунктів Херсонської області, а до анексії й Автономної Республіки Крим.

Затоплення територій призведе до серйозних екологічних проблем. У воду потрапило понад 450 тонн машинного масла, яке було в турбінах і трансформаторах, велика кількість біогенних елементів, важких металів, пально-мастильних матеріалів. Підтоплено кладовища, сміттєзвалища, вигрібні ями. Обмежена кількість якісної води, літня спека, масова загибель тварин, трупи яких плавають у воді, швидке розмноження бактерій можуть призвести до спалаху інфекційних захворювань у регіоні.

Потоки води несуть із собою тонни будівельного, побутового та іншого сміття. Воно в перспективі буде акумулюватися в нижній течії, погіршуючи також екологічний стан території.

З осені 2022 року в масмедіа поширилася інформація про частковий підрив водоскиду Каховської ГЕС і скидання води з водосховища. Почалось досить помітне зниження його рівня, обміління узбережжя, втрати для рибного господарства й негативні екологічні зміни, які були підтверджені космічними знімками. Проте навесні водосховище було знову швидко наповнене до так званого форсованого рівня.

Професор університету Володимир Стародубцев підкреслив, що не слід забувати також і про території, де раніше були активні воєнні дії.

— Земельний покрив тут порушений воронками від вибухів боєприпасів і забруднений залишками їх вогневої частини. Також фіксуються факти вимивання мін та їх детонування у воді. Внаслідок цього у поверхневі води можуть потрапити сполуки, які мають токсичну дію для біологічних організмів: нітроцеллюлоза, нітрогліцерин, нітрогуанідин, дібутилфталат, дінітротолуол, каніфоль, етилацетат, стронцій азотнокислий, порошок магнієвий, порошок алюмінієво-магнієвий, магній вуглекислий, полівінілхлорид, стронцій вуглекислий, смола, свинцевий сурик, феросиліцій, залізо, бор технічний, графіт, гримуча ртуть Hg(ONC)2, антимоній Sb2S3 (сурма трьохсірчаниста), бертолетова сіль KClO3 (калій хлорат)», — зазначив він.

Якщо виявили міну — позначте це місце й не наближайтеся

Кореспондент АрміяInform поцікавився в начальника відділу зв’язків з громадськістю Управління стратегічних комунікацій Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міноборони України полковника Віталія Кирилова, що слід робити, аби не наразитися на небезпеку в зоні катастрофи.

— Наші сапери зазначали, що керовані мінні поля, які ворог обладнав перед своїми військами, вже втратили здатність керування, яке здійснюється за допомогою дротів та електрики. Зараз вони (керовані мінні поля. — Ред .) підтоплені й стали некерованими. Вибухонебезпечні предмети, зокрема міни, котрі зносяться потоками води, можуть опинитися у будь-якому місці, у будинках, на подвір’ях, і це становить додаткову небезпеку для цивільного населення, — наголосив полковник Віталій Кирилов. — У нас налагоджена комунікація з главами цивільно-військових адміністрацій і ДСНС для здійснення заходів евакуації та всілякої допомоги населенню.

Якщо ж громадяни виявлять міни або предмети, схожі на вибухонебезпечні, полковник Віталій Кирилов порадив у жодному разі не наближатися до них і не чіпати, а позначити це місце й викликати фахівців Державної спеціальної служби транспорту МОУ або Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Головна порада рятувальників ДСНС — вчасно евакуюватися

Речник ДСНС Олександр Хорунжий додав, що головна порада для людей, що опинилися в зоні лиха — вчасно евакуюватися.

За його словами, деякі люди ще сидять у своїх будинках, на останніх поверхах і чекають, поки рятувальники підвезуть їм воду та продукти харчування.

— У нас є засоби для евакуації, краще евакуюватися, адже ми ще не знаємо, коли вода спаде. Водночас залучаються великі сили і засоби, щоб фактично обслуговувати людей, які не хочуть евакуюватися й думають, що воно якось швидко мине. Ситуація важка, — розповів Олександр Хорунжий редакції нашого Інформаційного агентства. — У нас залучена вся необхідна кількість спецтехніки для того, щоб допомогти. Навіть у важко прохідних районах можуть працювати наші всюдиходи «Богуни».

Аби не стати жертвою повені, він порадив:

  • дослухатися до порад органів місцевої влади, рятувальників та оперативних служб;
  • якщо немає можливості самостійно покинути місце розташування — телефонувати на 101, гучно кликати на допомогу, писати відповідні написи на дахах будинків;
  • у разі евакуації з будинку вимкнути електрику та газ;
  • якщо ви їдете з місця лиха на авто — з’ясовувати у органів місцевої влади безпечні маршрути, не ризикувати і не їхати затопленими дорогами. Якщо опинилися в зоні затоплення — у разі небезпеки вийти з машини і знайти на місцевості найвище місце рельєфу;
  • не забувати забрати із собою найцінніші речі, документи, ліки;
  • подалі триматися від узбережжя, де можуть бути замулені протитанкові й протипіхотні міни, залишки боєприпасів (три правила: не підходь, не чіпай, телефонуй «101»);
  • плавзасобам уникати сильних течій, не підпливати до електричних стовпів — вони можуть бути під напругою;
  • якщо опинилися у воді — швидко зняти важкий одяг та взуття;
  • рятувати велику рогату худобу, свійських тварин, домашніх улюбленців, відв’язати їх, відкрити сараї, звільнити з будок та вольєрів. Якщо немає можливості завантажити їх у плавзасоби, треба хоча б дати їм шанс самим врятуватися — допливти до суші;
  • надавати допомогу людям літнього віку, з інвалідністю, дітям;
  • зберігати спокій і поважати одне одного.

Вода має бути лише бутильованою

Український дитячий лікар, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії Євген Комаровський на своєму Youtube-каналі зазначив, що трагедія на Каховський ГЕС становить загрозу життю людей, яка часто-густо не має очевидних ознак. Головний акцент своїх порад від зосередив на харчовій безпеці.

— Головне, що ми маємо розуміти, коли мова йде про гострі кишкові інфекції, вірогідний спалах черевного тифу та холери, елементарні, але смертельно небезпечні кишкові палички й сальмонели, котрі точно нікуди не подінуться, — найбільший ризик становить вода, котру ми п’ємо. Вона має бути лише бутильованою, — наполягає доктор Комаровський. — Якщо її немає, то слід вживати тільки кип’ячену воду. І кип’ятити її слід від трьох до п’яти хвилин. Також зараз є пігулки для дезінфекції води.

На його думку, доставити їх зараз до місць, що потерпають від затоплення, — найважливіше завдання волонтерів.

Також Євген Комаровський радить дезінфікувати все, що можливо: столове приладдя, посуду, дошки для нарізання, столи… Найпростішим засобом дезінфекції він назвав звичайний побутовий відбілювач, що містить гіпохлорит натрію.

— Читайте склад відбілювача. Якщо там 5% гіпохлориту натрію, то 15 його мілілітрів треба розвести у трьох літрах води. І цим ви можете протирати усе, навіть дитячі іграшки — радить лікар.

Серед інших його порад:

  • не пити напої з льодом (невідомо з якої води його зробили);
  • багато разів на день мити руки теплою водою з милом;
  • використовувати санітайзери, спирт;
  • на пляжах не вживати креветки та інші морепродукти, не мити овочі й фрукти морською водою або водою з бюветів;
  • не ковтати морську воду;
  • не допускати потрапляння брудної води на подряпини та інші ділянки пошкодженої шкіри (якщо це трапилося — промити це місце теплою водою, знезаразити й заклеїти пластирем);
  • одяг ретельно прати й сушити на сонці.

Екологічні, техногенні й соціальні наслідки цієї катастрофи, вчиненої терористичними військами рф, ми беззаперечно подолаємо й переможемо підступного ворога. А за свої воєнні злочини він згодом відповість. Перемога буде за нами!

Источник: armyinform.com.ua

Депутат Переяславської міськради Олександр Пасічник щодо підвищення акцизів на пальне.

Депутат Переяславської міськради Олександр Пасічник щодо підвищення акцизів на пальне.

У четвер, 18 квітня, під час сесії Переяславської міської ради депутат від партії «Європейська Солідарність» Олександр Пасічник закликав колег звернутися до Верховної Ради щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне, передає Proslav. ️ Свіжі...

proSLAV -

Виставка: 65-річчя ФК «Кривбас»

Виставка: 65-річчя ФК «Кривбас»

Відзначили 65-ту річницю. У цей день 18 квітня 1959 року футбольний клуб «Кривбас» зіграв свій перший матч. Відтак на іграх червоно-білих виросло вже не одне покоління криворіжців. Саме тому у відеогалереї під квітковим годинником небайдужі до наш...

Перший Міський телеканал. -

«У мене в машині вбило мого чоловіка» — про обстріл Чернігова / hromadske.

«У мене в машині вбило мого чоловіка» — про обстріл Чернігова / hromadske.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Один з найдавніших ринків заходу України – на Коломийщині.

Один з найдавніших ринків заходу України – на Коломийщині.

Один з найдавніших ринків заходу України – на Коломийщині. У центрі Заболотова почали торгувати ще за часів Австро-Угорської імперії, роблять це і сьогодні. Щоп’ятниці містечко стає епіцентром торгівлі, де продають найрізноманітніший крам. Прикарп...

НТК -

ЗСУ вперше знищили російський Ту-22М3: деталі від ГУР та Повітряних сил України.

ЗСУ вперше знищили російський Ту-22М3: деталі від ГУР та Повітряних сил України.

Стратегічний ракетоносець-бомбардувальник Ту-22М3, з якого російські військові здійснювали обстріли території України, був знищений зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил ЗСУ у взаємодії з Головним управлінням розвідки, ідеться в ранковом...

Радіо Свобода 1

Зустріч із ветеранами ФК «Кривбас» до 65-річчя створення футбольного клубу.

Зустріч із ветеранами ФК «Кривбас» до 65-річчя створення футбольного клубу.

Згадали славетне минуле, бойову сучасність та мріяли про майбутні звитяги. Криворізький «Кривбас» відзначає 65-річний ювілей з моменту свого історичного створення. Двічі бронзовий призер Чемпіонату України, фіналіст Кубку України, учасник європейс...

Перший Міський телеканал. -