InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Археологи виявили можливий дім апостолів Петра та Андрія.

Археологи виявили в церкві, яка колись розташовувалась у стародавньому місті Віфсаїда, мозаїку з посвятою «Голові та вождеві Небесних Вісників» – так означали апостола Петра. На думку вчених, це вказує на те, що церкву було збудовано на місці дому, в якому жили апостол Петро та його брат Андрій, повідомляє Times of Israel.

Дослідники вважають, що ця будівля є втраченою церквою Апостолів візантійського періоду, розташованої у біблійному селі Віфсаїда. Археологи з Кінеретського інституту археології Галілеї в Кінерет-коледжі та Найак-коледжі на чолі з професором Мордехаєм Авіамом та професором Стівеном Нотлі зазначають, що написи на мозаїчній підлозі використовують загальний термін для позначень Петра. На думку вчених, це вказує на те, що вони правильно визначили розташування церкви апостолів.

Напис на мозаїці починається словами того, хто його пожертвував: «Костянтинос, Слуга Месії», а потім використовується візантійська фраза «Голова і Вождь Небесних Вісників», яка відноситься до Петра, першого учня Ісуса. Дослідники вважають, що це «чітко свідчить про те», що церква була присвячена Петру.

«Візантійська християнська традиція зазвичай ототожнювала дім Петра та Андрія з Віфсаїдою. Цілком ймовірно, що базиліка увічнює пам’ять про їхній будинок. Це відкриття також підтверджує його ідентифікацію з церквою, описаною Віллібальдом, єпископом Ейхштадта VIII століття, який повідомив, що вона була збудована над будинком Петра та Андрія», – заявив Нотлі.

Археологи заявили про відкриття можливої будівлі церкви ще у 2019 році і з того часу працюють на цьому місці. Минулого року вони виявили тут мозаїчну підлогу. За словами дослідників, будівля розмірами 27 на 16 метрів, прикрашена яскравою мозаїкою, є чудовим кандидатом на роль церкви апостолів.

Науковці сподіваються, що надалі вони зможуть знайти написи, які вказують на брата Петра, Андрія. Це стане додатковими доказами на користь того, що церква пов’язана з домом апостолів.

Розкопки у цьому місці триватимуть до жовтня, вчені сподіваються розкопати всю будівлю церкви та знайти й інші таблички.

Источник: pb-news.info

У Житомирі завершився ІІ етап змагань з черліденгу «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги».

У Житомирі завершився ІІ етап змагань з черліденгу «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги».

У Житомирі завершився ІІ етап змагань з черліденгу в рамках проєкту «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги». Свої виступи продемонстрували більше 100 учнів з 10 ліцеїв. Як відкрили змагання та хто став переможцем дивіться у сюжеті Якщо ви маєте н...

Телеканал СК1 -

Храми Прикарпаття. Храм Святої Параскеви і храм Серця Христового в с. Камінне

Храми Прикарпаття. Храм Святої Параскеви і храм Серця Христового в с. Камінне

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

Історія франківського нацгвардійця Юрія Гапончука

Історія франківського нацгвардійця Юрія Гапончука

Спорт не лише лікує, а й надихає – доводить нацгвардієць з Івано-Франківська Юрій Гапончук. Рік тому через поранення, яке отримав на Луганщині, йому ампутували ногу. Через пів року чоловік не лише освоїв протез, а й продовжив служити та почав проф...

Галичина -

"Полотняний солоспів”

"Полотняний солоспів”. Виставку старовинних рушників презентували в Івано-Франківську. Тривалий час їх збирали Уляна та Софія Сіренки. Згодом — експонували приватну колекцію у місцевому музеї. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних...

Галичина -

Теракт на Росії/ Як там справи, в ORKOSTANI?

Теракт на Росії/ Як там справи, в ORKOSTANI?

У сьогоднішньому випуску розважально-інформаційного шоу на «Першому Міському» - «Як там справи, в ORKOSTANI?» ви побачите: Як у Вільнюс до меморіалу загиблих у «Крокус-сіті» принесли відро лайна. Ось таке воно вшанування на болотах. Та звичайно пр...

Перший Міський телеканал. -

Інформаційний випуск «Події дня» за 29.03.24

Інформаційний випуск «Події дня» за 29.03.24

Інформаційний випуск «Події дня» за 29.03.24

НТК -