InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Неймовірне відкриття: вчені пояснили, чому з немовлятами треба розмовляти від народження.

Вчені з'ясували, що регулярне спілкування з немовлятами від народження впливає на їх нервову систему і допомагає сформувати структуру мозку, що росте. Зокрема, у більшості малюків, із якими постійно говорили, вироблявся мієлін.

Про це йдеться у результатах дослідження, опублікованих у The Journal of Neuroscience.

В експерименті, який проводили дослідники з Університету Східної Англії, з'ясувався зовсім неймовірний взаємозв'язок між спілкуванням та розвитком немовлят.

Аналіз показав, що у дітей, які регулярно чують більше людських розмов, нейрони виглядають ефективнішими.

Зокрема, нейрони в області, пов'язаної з обробкою мови, містять велику концентрацію мієліну.

Дослідники використовували записуючий пристрій, вбудований у жилет, щоб фіксувати всі звуки та людську мову, яку чує немовля. Вони збирали дані протягом кількох днів у 87 шестимісячних дітей та 76 дітей віком близько 2,5 років. Всього було зібрано понад 6,2 тисячі годин записів даних.

Частину дітей (84 особи), які, судячи з даних, чули різний обсяг промови, було відібрано для МРТ-тестування. Вчені провели сканування головного мозку немовлят, щоб з'ясувати кількість мієліну, що знаходиться довкола нервових клітин.

"Ми знаємо, що дитячий мозок дуже швидко розвивається у перші два роки життя, і до двох років його об'єм становить приблизно 80% від об'єму мозку дорослої людини", - пояснює співавтор дослідження, когнітивний психолог Джон Спенсер.

Мієлін – це складна структура, яка формує оболонку нервових закінчень. Ця структура працює, як ізолента на дроті та покриття покращує швидкість та ефективність передачі сигналів між нейронами.

Під час розвитку мозку у дитини кількість мієліну поступово зростає. Але аналіз показав, що це відбувається нерівномірно: для 30-місячних дітей чим більше було спілкування вдома, тим більше мієліну було виявлено в ділянках мозку, які відповідають за мову.

А ось у шестимісячних дітей була зовсім зворотна реакція - чим більше спілкування, тим менше мієліну.

Дослідники вважають, що це пов'язано з різними етапами формування мозку. Спочатку мозок зайнятий створенням нових клітин, а потім уже над удосконаленням вже створених клітин. Ймовірно, у перші кілька місяців ключову роль відіграє зростання мозку та вплив мови дорослих стимулює цей процес.

"Спілкування з вашими дітьми дуже важливе для раннього розвитку, тому що допомагає формувати мозок. Це говорить про те, що спілкування і мова мають таке ж значення в шість місяців, як і в 30 місяців, але впливає на мозок по-різному, тому що мозок знаходиться в іншому стані, - додав Спенсер.

Источник: rbc.ua

Відбувся перший “повітряний бій” між винищувачем зі ШІ та пілотованим літаком.

Відбувся перший “повітряний бій” між винищувачем зі ШІ та пілотованим літаком.

У США модифікований F-16 – літак, здатний літати в автономному режимі і відомий як X-62A, взяв участь у першому у своєму роді випробувальному “повітряному бою” проти винищувача, що пілотується.

InternetUA -
Tesla розкрила подробиці весняного оновлення ПЗ своїх електрокарів.

Tesla розкрила подробиці весняного оновлення ПЗ своїх електрокарів.

Ймовірно, Tesla, яка зазвичай не робить великих весняних оновлень, а викочує серйозні зміни у програмному забезпеченні в рамках святкових оновлень, вирішила відійти від своєї традиції і додасть нові функції в майбутньому весняному оновленні.

InternetUA -
Зубопротезування для військовослужбовців

Зубопротезування для військовослужбовців

Повернути усмішку пораненим захисникам. В Івано-Франківську реалізовують програму зубопротезування для військових. Стоматологічну допомогу надають безкоштовно. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прика...

Галичина -

«Грант для ветеранів»  - програма, яку втілює державний Центр зайнятості.

«Грант для ветеранів» - програма, яку втілює державний Центр зайнятості.

"Грант для ветеранів" - програма, яку втілює державний Центр зайнятості в рамках реалізації урядового проєкту "Є-робота". Тож, оформивши необхідні документи, ветерани війни та члени їх сімей можуть отримати кошти для розвитку власної справи. _ Під...

Галичина -

Запорізька, 2А: ЦІНА відбудови?

Запорізька, 2А: ЦІНА відбудови?

Перший під’їзд будинка 2-а по вулиці Запорізькій — знесли. 22 березня 2023 року сюди влучила ворожа ракета. Будинок вистояв, але несучі конструкції під’їздувиявились безповоротно пошкоджені. Секцію будуватимуть з нуля. Про ціну та терміни будівниц...

Телеканал TV5 -

Інформаційний випуск «Події дня» за 18.04.24

Інформаційний випуск «Події дня» за 18.04.24

Інформаційний випуск «Події дня» за 18.04.24

НТК -

Наслідки російської атаки шахедами на Прикарпаття

Наслідки російської атаки шахедами на Прикарпаття

Окупанти знову атакували безпілотниками. У ніч на 18 квітня російські війська випустили 13 «шахедів». Усіх їх знищили Повітряні Сили України у у Херсонській, Дніпропетровській, Вінницькій, Полтавській, Хмельницькій та Тернопільській областях. Несп...

Галичина -

Брифінг заступника голови НАЗК Артема Ситника

Брифінг заступника голови НАЗК Артема Ситника

Розповісти про методи запобігання корупції та підсумувати кампанію декларування. Прикарпаття з робочим візитом відвідав заступник голови НАЗК Артем Ситник. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпат...

Галичина -