InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Перші хижаки Землі. "Загублений світ" ранніх предків знайдено у молекулах жиру віком мільярд років

Дослідники вивчили скам'янілі молекули, що застрягли в породі, що утворилася на дні нинішньої Північної території Австралії близько 1,6 мільярда років тому. Усередині молекул вчені виявили первинні хімічні ознаки, що натякають на те, що вони натрапили на щось важливе — наприклад, сліди перших хижаків, які жили на Землі, пише IFLScience.

Команда з Австралійського національного університету (ANU) вивчила скам'янілі жири й виявила цілу спільноту, невідомих раніше організмів, які, ймовірно, формували екосистеми Землі в її середні віки. Передбачається, що їх було багато у морських екосистемах.

За словами першого автора дослідження, Йохена Брокса, дослідникам важко уявити, як могли б виглядати ці загадкові організми, проте достеменно відомо, що вони були значно складнішими, ніж бактерії. Також дослідники вважають, що вони використовували ці особливості у своїх цілях – передбачається, що саме вони були першими хижаками на Землі, які полювали та пожирали бактерії.

Результати аналізів показали, що виявлені організми належать до групи еукаріотів, які є масивними парасольками. Однак вони сильно відрізнялися від сучасної групи цих організмів, оскільки еволюціонували на Землі — планеті, на якій на той момент було надзвичайно мало кисню.

Дослідники зазначають, що може здатися дивним, чому вони шукають підказки про минуле Землі саме у молекулах жиру. Однак, за словами співавтора дослідження, Бенджаміна Неттерсхаймі з Бременського університету, це навпаки — цілком логічно. Річ у тому, що майже всі еукаріоти біосинтезують стероїди, такі як холестерин, який виробляється людьми та більшістю інших тварин. Попри те, що холестерин отримав не найкращу репутацію серед людей, ці молекули відіграють важливу роль у мембранах еукаріотичних клітин – допомагають виконувати різні функції. Таким чином, вивчаючи скам'янілі стероїди у древніх породах, вчені можуть пролити світло на еволюцію складнішого життя Землі.

Результати дослідження свідчать, що біомаркери, виявлені у молекулах жиру можуть сягати одного спільного предка всіх ліній рослин, тварин і грибів — LECA. За словами співавтора дослідження Крістіана Халлманна, родзинкою даного відкриття є не просто розширення поточного "молекулярного запису еукаріотів". Дослідники вважають, що це допоможе пролити світло на те, як життя на Землі розвивалося мільярди років тому.

Спроби вивчити древні мікробні світи планети — завдання не з легких. Однак подібні відкриття, по суті, наближають нас до простежування наших коренів та мікроскопічних еукаріотів, які жили на той час.

Источник: focus.ua

Протести в Грузії: що відомо?

Протести в Грузії: що відомо?

У Тбілісі біля будівлі парламенту пройшов мітинг проти ухвалення закону про "іноагентів" – сталися сутички з поліцією та було затримано 14 людей Організатори заявляють, що мітинг триватиме доти, поки владна партія не відмовиться від спроб ухвалити...

ЛМН -

В Стрию жорстоко побили школярку

В Стрию жорстоко побили школярку

У місті Стрий, що на Львівщині підлітки завдали травм дівчині. В місцевій спільноті stryi_info у Telegram опублікували відео побиття. Як інформує анонімний користувач, інцидент трапився ще 9 квітня, однак відео оприлюднили лише зараз. Детальніше в...

ЛМН 2

Наркоторговці у Львові #lmn #львів #новини #lviv #помануфактуримо #наркотики.

Наркоторговці у Львові #lmn #львів #новини #lviv #помануфактуримо #наркотики.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН -

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Велика толока

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Велика толока

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

«Мова спілкування – російська, мусите ходити на заходи» – умови співпраці від окупантів.

«Мова спілкування – російська, мусите ходити на заходи» – умови співпраці від окупантів.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #україна #окупація #мова #події #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я -

Замість світла - погрози голові ОСББ у Львові

Замість світла - погрози голові ОСББ у Львові

9 квітня мешканцям будинку на вулиці Шевченка, 418 у Львові вимкнули електроенергію, через борг скандального забудовника ПрАТ “Ірокс”, який складає понад 200 тисяч гривень. Зі слів мешканців, вони справно оплачують кошти по квитанціях на рахунок п...

ЛМН -

У приміщенні ресторану на площі Ринок у Львові виникла пожежа.
«Як можна було так опуститись?» Тетяна Овсієнко шокувала своїм виглядом: російську співачку з України не впізнати.
В Івано-Франківську затримали кримінального авторитета на прізвисько «Грузін».
Хабар в понад $21 тис. від фермера: викрито посадовицю інституту НААН України. Фото
Пишався, що Лорак не «продалася москалям» у 2010 році: що відомо про батька співачки.
Його називали шизофреніком: СБУ повідомила про підозру ще одному співаку-зраднику України.
Не витримало серце: на Сумщині після похорону загиблого на війні сина померла мати.
ЗСУ перевели нас остаточно в статус «своїх сучих дітей» для світу.
У поліції Києва розповіли, скільки ухилянтів розшукують за запитом ТЦК.
«Темна нічка» : Пономарьов, Хома та Тополя презентували пісню для військових та про військових.