InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Медики з'ясували чим небезпечний для здоров'я безконтрольний прийом вітамінів.

Надмірне споживання жиророзчинних вітамінів може призвести до їх накопичення в організмі та несприятливих наслідків для здоров'я.
Вчені з Католицького університету Левена попередили про потенційну небезпеку безконтрольного прийому вітамінів: вони можуть сприяти заселенню кишківника шкідливими бактеріями та завадити розмножуватися корисним мікробам. Оглядове дослідження опубліковано в журналі PLoS Pathogens.

Багато вітамінів не можуть бути синтезовані людиною, отже вони повинні бути отримані із зовнішніх джерел. Одним із таких джерел можуть бути мікроби шлунково-кишкового тракту. Нещодавні дослідження показують, що до 30% добової дози, що рекомендується, цих вітамінів виробляється мікробіотою кишечника. Однак ефективність цього процесу багато в чому залежить від харчових звичок людини та складу мікробіоми. У новому огляді вчені розглянули фактори, що можуть вплинути на виробництво вітамінів мікробіотою.

Дослідження показали, що кишкові бактерії можуть виробляти вітамін К та різні вітаміни групи В (ніацин, рибофлавін та кобаламін). Нещодавні роботи також вказують на те, що до 65% мікроорганізмів кишківника людини продукують принаймні один тип вітаміну В.

При цьому на вироблення вітамінів бактеріями можуть впливати вітамінні добавки та харчові звички. Дієти з високим вмістом вуглеводів та низьким вмістом жирів, наприклад, були пов'язані з підвищеним рівнем рибофлавіну в сечі. Це може означати, що кишкові бактерії збільшують вироблення вітаміну у відповідь на таку дієту.

Загалом користь вітамінних добавок залишається сумнівною. Наприклад, надмірне споживання жиророзчинних вітамінів (A, D, E і K) може призвести до їх накопичення в організмі та несприятливих наслідків для здоров'я. Крім того, деякі дослідження показують, що високі дози, які часто використовуються у пероральних вітамінних добавках, можуть порушувати взаємодію мікробів та людини. Так, попередні дослідження на мишах показали, що добавки з вітаміном B12 сприяють заселенню кишечника тварин шкідливою бактерією Citrobacter rodentium , яка також перешкоджає активності бактерії Lachnospiraceae .

Источник: lenta.ua

Глобальне потепління сповільнило обертання Землі

Глобальне потепління сповільнило обертання Землі

Напередодні в журналі Nature вийшла стаття, в якій геофізик Дункан Агню (Duncan Agnew) з Інституту океанографії Скриппса в Ла-Хойї, Каліфорнія, довів вплив глобального потепління на швидкість Землі.

InternetUA -
В Старому Самборі авто збило дітей на самокаті: одна з дівчат загинула.

В Старому Самборі авто збило дітей на самокаті: одна з дівчат загинула.

Сьогодні, 28 березня, пообіді в Старому Самборі на вулиці Лева Галицького сталась аварія, у якій одна дитина загинула, а інша отримала травму. Автівка збила 10-річних дітей, коли ті їхали на самокаті. Одну з дівчат, з діагнозом закритий перелом пр...

ЛМН -

️ «ЧОМУ НЕ ХОЧЕШ СПІВПРАЦЮВАТИ?» Хто з мерів півдня досі у полоні? - Новини Приазов’я.

️ «ЧОМУ НЕ ХОЧЕШ СПІВПРАЦЮВАТИ?» Хто з мерів півдня досі у полоні? - Новини Приазов’я.

Європейський комітет регіонів нещодавно закликав Росію звільнити полонених українських міських голів і старост. Про це повідомила Асоціація міст України. У заяві сказано, що у російському полоні продовжують перебувати міський голова Голої Пристані...

Новини Приазов'я -

Закон про мобілізацію: що кажуть у Верховній Раді

Закон про мобілізацію: що кажуть у Верховній Раді

У парламенті вже завершили розгляд 4 051 правки до проекту закону щодо мобілізаційних заходів. Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершує розгляд правок до законопроекту про мобілізацію, пройшовши їх...

ЛМН -

Відбулася п'ята інтелектуальна вікторина серед команд катехитичних шкіл.

Відбулася п'ята інтелектуальна вікторина серед команд катехитичних шкіл.

«Об'єднані Богом». Відбулася п'ята інтелектуальна вікторина серед команд катехитичних шкіл Коломийської єпархії ПЦУ. Її проводять з ініціативи владики Юліана Гатали. Цьогоріч в ній взяли участь 8 команд.

НТК -

Уже три громади Львівщини мають власний smart додаток.

Уже три громади Львівщини мають власний smart додаток.

Новояворівська, Славська та Сколівська громади уже користуються smart додаткомсвого міста. Щоце і яка цого функція, скільки коштує додаток, чи користуються ним мешканці та гості міста та, що потрібно удосконалити, говорили в етері програми «Поману...

ЛМН -

Коломийські вчителі змагались у п'яти видах спорту

Коломийські вчителі змагались у п'яти видах спорту

Поки коломийські школярі на канікулах, їхні вчителі займаються спортом. Завершилася дводенна спартакіада, де викладачі громади демонстрували свою майстерність у п'яти видах спорту. Найбільше нагород зібрали педагоги Коломийського ліцею №1, а тому ...

НТК -