InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Маск і група експертів закликають призупинити розвиток ШІ: кажуть про безпекові ризики.

Ілон Маск та група експертів зі штучного інтелекту та керівників галузі закликають до шестимісячної паузи в розробці систем, потужніших за нещодавно запущений GPT-4 від OpenAI, посилаючись на потенційні ризики для суспільства і людства.

Про це йдеться у їхньому відкритому листі, пише Reuters.

Раніше цього місяця компанія OpenAI, яку підтримує Microsoft, представила четверте оновлення свого сервісу штучного інтелекту GPT, яка вразила користувачів своїм широким спектром застосувань - від залучення користувачів до розмови, схожої на людську, до написання пісень і узагальнення об'ємних документів.

У листі, виданому некомерційною організацією Future of Life Institute, який підписали понад 1000 осіб, включаючи Маска, міститься заклик призупинити розробку передового ШІ, поки не будуть розроблені, впроваджені та перевірені незалежними експертами спільні протоколи безпеки для таких розробок.

"Потужні системи ШІ слід розробляти лише тоді, коли ми будемо впевнені, що їхні наслідки будуть позитивними, а ризики - керованими", - йдеться в листі.

OpenAI не відразу відповів на запит Reuters про коментар.

У листі детально описані потенційні ризики для суспільства і цивілізації від конкурентних з людиною систем ШІ у вигляді економічних і політичних потрясінь, а також міститься заклик до розробників співпрацювати з політиками в питаннях управління і регуляторними органами.

Серед підписантів - генеральний директор Stability AI Емад Мостак, дослідники компанії DeepMind, що належить Alphabet (материнська компанія Google), а також ШІ Йошуа Бенгіо, якого часто називають одним з "хрещених батьків ШІ", і Стюарт Рассел, піонер досліджень у цій галузі.

Згідно з реєстром прозорості ЄС, Future of Life Institute в основному фінансується Фондом Маска, а також лондонською групою ефективного альтруїзму Founders Pledge і Фондом громади Кремнієвої долини, що базується в Лондоні.

Занепокоєння з'явилося після того, як у понеділок Європол попередив про потенційне зловживання ChatGPT у спробах фішингу, дезінформації та кіберзлочинності.

Тим часом уряд Великої Британії оприлюднив пропозиції щодо "адаптивної" нормативної бази навколо ШІ.

Підхід уряду, викладений в опублікованому в середу програмному документі, передбачає розподіл відповідальності за управління штучним інтелектом (ШІ) між регуляторними органами з прав людини, охорони здоров'я та безпеки і конкуренції, а не створення нового органу, який би займався цією технологією.

Маск, чий автовиробник Tesla використовує ШІ для системи автопілота, неодноразово висловлював свою стурбованість щодо ШІ.

З моменту свого випуску в минулому році ChatGPT від OpenAI спонукав конкурентів прискорити розробку подібних великих мовних моделей, а компанії - інтегрувати генеративні моделі ШІ у свої продукти.

Минулого тижня OpenAI оголосила, що уклала партнерство з близько десятком фірм, щоб вбудувати їхні послуги в свого чат-бота, що дозволить користувачам ChatGPT замовляти продукти через Instacart або бронювати авіаквитки через Expedia.

Сем Альтман, виконавчий директор OpenAI, не підписав листа, повідомив Reuters представник Future of Life.

"Лист не ідеальний, але дух правильний: нам потрібно пригальмувати, поки ми краще не зрозуміємо наслідки", - сказав Гері Маркус, професор Нью-Йоркського університету, який підписав лист. "Великі гравці стають все більш потайливими щодо того, що вони роблять, що ускладнює для суспільства захист від будь-якої шкоди, яка може матеріалізуватися", - додав він.

Критики звинуватили підписантів листа в тому, що вони сприяють "хайпу навколо ШІ", стверджуючи, що заяви про нинішній потенціал технології значно перебільшені.

"Подібні заяви призначені для створення ажіотажу. Вони мають на меті змусити людей хвилюватися", - каже Йоханна Бйорклунд, дослідниця ШІ та доцентка Університету Умео. "Я не думаю, що є потреба спускати все на гальмах", - вважає вона.

Замість того, щоб призупиняти дослідження, вона вважає, що дослідники ШІ повинні дотримуватися більших вимог до прозорості. "Якщо ви займаєтеся дослідженнями ШІ, ви повинні бути дуже прозорими щодо того, як ви це робите", - додала Бйорклунд.

Источник: epravda.com.ua

Шахраї почали блокувати акаунти в Steam і вимагати викуп за розблокування.

Шахраї почали блокувати акаунти в Steam і вимагати викуп за розблокування.

Шахраї облюбували функціонал Steam, який платформа не так давно викотила. Йдеться про “сімейні групи”, в яких користувачі можуть роздавати ігри друзям і родичам, або іншим користувачам.

InternetUA -
Сесія Івано Франківської обласної ради. Квітень 2024

Сесія Івано Франківської обласної ради. Квітень 2024

Понад сорок питань. Депутати Івано-Франківської обласної ради зібралися на 30-ту сесію. Працювали плідно і без обідньої перерви. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківськ...

Галичина -

Мешканці постраждалого будинку у Дніпрі про ракетний удар РФ.

Мешканці постраждалого будинку у Дніпрі про ракетний удар РФ.

Сьогодні Росія завдала ракетного удару по Дніпру. Попередньо відомо про трьох загиблих і 24 поранених. Пошуки людей тривають. Ракета пошкодила житлову п'ятиповерхівку. Вона частково зруйнована. Загалом унаслідок обстрілу пошкоджено п'ять багатопов...

Радіо Свобода 6

У Львові ТЦК скрутили чоловіка: що про це відомо?

У Львові ТЦК скрутили чоловіка: що про це відомо?

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #тцк #львів #скандал #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #ЗС...

НТА 1

У ГУР та Повітряних силах розповіли, як збили літак РФ «старими відомими засобами».

У ГУР та Повітряних силах розповіли, як збили літак РФ «старими відомими засобами».

«Він упав». 19 квітні на Ставропіллі, що в сусідній Росії, впав дальній стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3. У Міноборони РФ падіння літака пояснили його «технічною несправністю». Головне управління розвідки Міноборони та Повітряні си...

Новини Приазов'я -

Російське телебачення замість українського: РФ розвиває мовлення в окупації? - Новини Приазов’я.

Російське телебачення замість українського: РФ розвиває мовлення в окупації? - Новини Приазов’я.

Окупаційна влада захопленої частини Херсонської області днями заявила, що розвиває і модернізовує радіомережі у регіоні. У так званому Міністерстві цифрового розвитку розповіли, що поширюють мовлення «Радіо Таврія» на селище Лазурне, Залізний Порт...

Новини Приазов'я 1

XXIX сесія Івано-Франківської обласної ради

XXIX сесія Івано-Франківської обласної ради

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 13

Фахівці розповіли, що робити, якщо у вас вкрали телефон.
Прорив або крах: гороскоп Таро на з'єднання Юпітера та Урана в кінці квітня 2024 року.
Росія може припинити війну вже сьогодні. Країни G7 назвали спосіб
У One UI 7 від Samsung з’явиться нова функція у вигляді вертикальної панелі програм.
У Конотопі Сумської області пролунав вибух під час тривоги.
Реєстр військовозобов'язаних: депутати пропонують повернути майже всі пункти щодо персональних даних.
Українські банки та обмінники готуються переписувати курс долара: чого очікувати за кілька днів.
«Путіна треба спустити з неба на землю» : Зеленський взяв участь у терміновому засіданні ради Україна-НАТО.
На всі знаки зодіаку чекають несподівані зміни: гороскоп на кінець квітня 2024 року.
«Земля на карті стоїть» : окупант спробував пояснити, чому Україна «належить» Росії, і осоромився.