InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Зрадник США Едвард Сноуден отримав російський паспорт і склав присягу.

Колишній співробітник ЦРУ та Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден склав присягу і отримав російський паспорт. Про це заявив агенції "РІА Новини" адвокат Сноудена Анатолій Кучерена. За словами адвоката, дружина Сноудена, також громадянка США, "у стадії подання заяви на російський паспорт".

26 вересня на сайті Кремля було опубліковано указ, яким президент Володимир Путін надав російське громадянство Едварду Сноудену, який раніше отримав у Росії безстроковий дозвіл на проживання. У США йому загрожує тривалий тюремний термін за звинуваченням у шпигунстві та викраденні державної власності. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков тоді заявив, що громадянство Сноудену надано на його прохання.

У 2013 році колишній співробітник ЦРУ та АНБ Едвард Сноуден опублікував секретні відомості про американську програму електронного стеження. Зокрема, з'ясувалося, що спецслужби США прослуховували телефонні розмови 35 високопосадовців різних держав. За даними закритої доповіді Пентагону, Сноуден викрав майже два мільйони секретних файлів.

У тому ж 2013 Сноуден залишив США. Спочатку він утік до Гонконгу, а потім, за його твердженнями, рятуючись від арешту, опинився в московському аеропорту, де попросив притулку в Росії. Російська влада надала йому безстроковий дозвіл на проживання.

Представник Держдепартаменту США після повідомлень про отримання Сноуденом російського громадянства поставив риторичне питання, чи не покликають його тепер до армії на війну з Україною – указ Путіна про громадянство вийшов через кілька днів після оголошення мобілізації. Адвокат Кучерена тоді заявив, що його підзахисний не підлягає мобілізації, оскільки не служив у російській армії.

Сноуден, на захист якого виступала низка громадських діячів у США, після російського вторгнення в Україну зазнавала критики у Сполучених Штатах навіть з боку тих, хто раніше висловлював розуміння мотивів його дій. Його критикували за те, що він, називаючи себе захисником свободи слова і живучи в Росії, не засудив чітко російську агресію. Сноуден заявляв, що виступає проти війни в Україні та за мир, але при цьому прямо не говорив про те, хто відповідає за війну. За кілька днів до її початку він порівнював Київ із Грозним (зруйнованим під час штурму армією Росії), Сараєвом, який облягали боснійські серби, та Фаллуджею, яку штурмували військові США.

Коли колишній посол США у Москві Майкл Макфол закликав його засудити висловлювання телеведучого Антона Красовського про вбивство українських дітей, Сноуден відповів, що він проти того, щоб топити дітей, і не потрібно було витрачати час на те, щоб це з'ясувати. "Яка велика перемога для правди та справедливості!" - Іронічно зауважив він.

  • Текст присяги при отриманні громадянства Росії звучить так: "Я, добровільно і усвідомлено приймаючи громадянство Російської Федерації, присягаюся: дотримуватися Конституції та законодавства Російської Федерації, прав і свобод її громадян; виконувати обов'язки громадянина Російської Федерації на благо держави і суспільства; захищати свободу і незалежність Російської Федерації; бути вірним Росії, поважати її культуру, історію та традиції ".
Наглядова рада Meta перевіряє інциденти поширення порнографічного контенту зі знаменитостями, створеного ШІ.

Наглядова рада Meta перевіряє інциденти поширення порнографічного контенту зі знаменитостями, створеного ШІ.

Наглядова рада Meta Platforms вивчає інциденти з двома відвертими зображеннями знаменитих жінок, створеними штучним інтелектом, які поширювали в соціальних мережах корпорації Facebook та Instagram.

InternetUA 1
УГКЦ не будуватимуть каплицю у сквері біля озера, але хочуть поруч.

УГКЦ не будуватимуть каплицю у сквері біля озера, але хочуть поруч.

У сквері біля озера не будуватимуть, але хочуть поруч — на власній приватній території. Іванофранківці зустрілися з представниками УГКЦ, аби дійти компромісу щодо будівництва каплиці у зеленій зоні. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити го...

Галичина 1

В Жовкві незабаром стартує Zhovkva Cup Race - 2024

В Жовкві незабаром стартує Zhovkva Cup Race - 2024

11-12 травня мальовниче місто Жовква знову стане епіцентром українського велоспорту, адже тут вдруге відбудеться чемпіонат України з велоспорту на шосе за трековою програмою, який вже за рік свого існування здобув статус легендарного. Детальніше п...

ЛМН -

Про головне в деталях М.Палійчук. Наповннення обласного бюджету та перспективи змін у лісовій галузі

Про головне в деталях М.Палійчук. Наповннення обласного бюджету та перспективи змін у лісовій галузі

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

«Від стресу не впізнала власну доньку». Як Чернігів пережив ранкові обстріли  / hromadske

«Від стресу не впізнала власну доньку». Як Чернігів пережив ранкові обстріли / hromadske

О 9-й ранку 17 квітня росіяни випустили 3 ракети «Іскандер» по Чернігову. Наразі відомо про 17 загиблих людей, ще понад 60 отримали поранення. Від ракетного удару постраждали об'єкти цивільної та соціальної інфраструктури. Зокрема, є пряме влучанн...

Громадське Телебачення 2

Наступ чи оборона? До чого готується армія РФ на півдні? - Новини Приазов’я.

Наступ чи оборона? До чого готується армія РФ на півдні? - Новини Приазов’я.

Росія наприкінці весни або влітку може піти у наступ відразу на чотирьох напрямках - у Донецькій, Луганській, Херсонській і Запорізькій областях. Про це нещодавно повідомило британське видання Financial Times із посиланням на українських та західн...

Новини Приазов'я 1

В Самборі крадуть гроші на ремонті школи

В Самборі крадуть гроші на ремонті школи

20 грудня минулого року відділ освіти Самбірської міської ради уклав договір з ТОВ “ЕКСПЕРТ СИСТЕМ” на 2 835 000 грн. За ці кошти підрядник мав провести ремонт в Гімназії №9 ім. Андрія Струся у Самборі, яка постраждала після вибуху бойлера. Про це...

ЛМН 2