InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Звіт: станом на серпень понад 1000 іноземних компаній пішли з росії, що становить 40% ВПП країни-агресора.

За останні шість місяців росія зміцнила свій економічний захист після того, як західні країни ввели проти неї санкції через агресивну війну проти України.

Незважаючи на санкції, кремль все ще продовжує збирати мільярди доходів від нафти та газу, що допомогло втримати рубль від падіння та галопуючих темпів інфляції в країні-агресорі.

Але з російською економікою не все добре.

Згідно з новою доповіддю дослідників та економістів Єльського університету на чолі з Джеффрі Зонненфельдом, професором менеджменту Єльського університету та старшим заступником декана, західні санкції та масовий відтік компаній з росії з 24 лютого спустошили російську економіку, а її майбутні перспективи виглядають ще похмурішими. Тепер стало зрозуміло, що «фінанси кремля перебувають у набагато, набагато більш тяжкому стані, ніж це здавалося раніше», і що масштабні «відтік західного капіталу та санкції катастрофічно нівечать російську економіку», пишуть дослідники.

Погіршення економічної ситуації через агресивну війну проти України

Станом на 4 серпня понад 1000 компаній, у тому числі такі американські фірми, як Nike , IBM та Bain consulting, згорнули свою діяльність в росії та пішли з країни. Хоча деякі підприємства залишилися, масовий вихід корпорацій з російського ринку становить 40% російського ВВП і скасовує 30-річний обсяг іноземних інвестицій, йдеться у звіті Єльського університету.

Міжнародний відтік капіталу перетворюється на більшу кризу для країни: обвал іноземного імпорту та інвестицій.

росія потрапила в технологічну кризу через свою ізоляцію від світової економіки. Виникають проблеми з захистом критичних технологій і частин. «Вітчизняна економіка значною мірою залежить від імпорту в різних галузях... за деякими винятками», — йдеться у звіті. Західний експортний контроль значною мірою зупинив потік імпортних технологій від смартфонів до серверів даних і мережевого обладнання, що завдало напруги технологічній галузі. Найбільша російська інтернет-компанія «яндекс» — схожа на західний Google — відчуває брак напівпровідникових мікросхем, необхідних для її серверів.

Водночас у звіті Єльського університету йдеться, що «внутрішнє виробництво в росії повністю зупинилося — без можливості замінити втрачені бізнеси, продукти та таланти». російські виробники не в змозі заповнити прогалини, що утворилися внаслідок обвалу західного імпорту. Наприклад, телекомунікаційний сектор росії тепер може сподіватися лише на Китай, Індію та Ізраїль у постачанні обладнання 5G.

За кілька тижнів після агресивного вторгнення в Україну кремль значною мірою запобіг «повномасштабній фінансовій кризі» завдяки швидким і жорстким заходам, таким як обмеження руху грошей з країни та запровадження надзвичайного підвищення облікової ставки на 20%, - каже Лаура Соланко, радник Інституту країн з перехідною економікою банку Фінляндії, організації, яка досліджує економіки, що розвиваються. Рубль навіть відскочив від березневого мінімуму, коли його оцінювали менше одного цента США.

fil.webp (95 KB)

Проте російські фінансові ринки цього року є найгіршими у світі, зазначається у звіті. «путін вдається до явно нежиттєздатного, драматичного фіскального та монетарного втручання, щоб згладити ці структурні економічні недоліки», що призвело до дефіциту державного бюджету вперше за багато років та виснажило валютні резерви кремля, навіть незважаючи на постійний приплив нафтодоларів, – пишуть дослідники. російський уряд надає субсидії підприємствам та фізичним особам, щоб пом’якшити економічні потрясіння, викликані санкціями. Цей «завищений рівень» фіскального та соціального стимулювання, окрім військових витрат, є «просто неприйнятним для кремля», йдеться у звіті.

І недавній драматичний поворот курсу рубля не вказує на сильну російську економіку, а свідчить про щось набагато гірше: явний обвал іноземного імпорту. Сергій Гур'єв, науковий директор економічної програми Science Po у Франції та науковий співробітник Центру досліджень економічної політики в Лондоні, раніше казав Fortune , що це «дуже погана» ситуація для росіян.

Зараз ЄС поступово припиняє імпорт російських енергоносіїв, що може вдарити по нафтових і газових прибутках кремля. Такий сценарій сильно обтяжить фінанси кремля, оскільки західні країни заморозили половину його валютних резервів у 300 мільярдів доларів.

Рух до економічного забуття

Ненадійне економічне становище Росії означає, що попереду її чекають ще більш жахливі, довгострокові виклики.

Санкції не призначені для того, щоб викликати негайну фінансову кризу чи економічний колапс, а є довгостроковими інструментами для послаблення економіки країни, водночас ізолюючи її від глобальних ринків, йдеться у звіті. І санкції роблять саме це для росії.

Країна втрачає своїх найбагатших і найосвіченіших громадян, оскільки її економіка руйнується. Згідно з більшістю оцінок, щонайменше 500 000 росіян покинули країну з 24 лютого, причому «переважна більшість із них — це високоосвічені та висококваліфіковані працівники в конкурентоспроможних галузях, таких як технології», йдеться у звіті. Багато заможних росіян, які тікають, забирають із собою власні кошти. За одними оцінками, цього року 20% надзаможних людей виїхали з росії. Згідно з оцінками Банку росії, у першому кварталі цього року офіційний відтік капіталу становив 70 мільярдів доларів, але ця цифра, ймовірно, є «сильно заниженою» від фактичної суми грошей, які покинули країну, вважає команда Єльського університету.

Громадяни росії також стануть біднішими в найближчому майбутньому, незважаючи на підвищення путіним мінімальної зарплати та пенсій. Колишній помічник путіна передбачає, що кількість росіян, які живуть у бідності, ймовірно, подвоїться, а можливо, навіть потроїться, оскільки війна триватиме. росія «найгіршого ще не бачила», — сказав журналу Fortune минулого місяця російський політолог Ілля Матвєєв.

«Немає виходу з економічного забуття, доки країни-союзники залишаються єдиними у збереженні та посиленні санкційного тиску проти росії», — пишуть дослідники.

За матеріалами: Fortune

Замість Windows: Microsoft робить ставку на ПК зі штучним інтелектом.

Замість Windows: Microsoft робить ставку на ПК зі штучним інтелектом.

Повернення Windows і Surface повинно внести таку необхідну ясність у зусилля Microsoft щодо ШІ для Windows. Корпорація Майкрософт поступово розкриває більше функцій на базі штучного інтелекту в Windows і наполягає на потребі в «комп’ютерах зі штуч...

InternetUA -
У Нідерландах сквотери звільнили будинок колишнього гендиректора «Яндекса».

У Нідерландах сквотери звільнили будинок колишнього гендиректора «Яндекса».

Сквотери звільнили будинок в Амстердамі російського мільярдера, колишнього гендиректора “Яндекса” Аркадія Воложа, якого Європейський Союз виключив із санкційних списків.

InternetUA 1
Українські військові отримали платформу штучного інтелекту для дронів, що самостійно шукатиме ворожі цілі.

Українські військові отримали платформу штучного інтелекту для дронів, що самостійно шукатиме ворожі цілі.

Компанія Talan Systems представила революційну систему машинного зору MLP TALAN для безпілотників, яка здатна значно зменшити залежність дронів від операторів, GPS та засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ).

InternetUA 1
Про головне в деталях. М. Лазарович. Про історію Легіону українських січових стрільців

Про головне в деталях. М. Лазарович. Про історію Легіону українських січових стрільців

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 3

День здоров'я 2024

День здоров'я 2024

"День здоров'я”. В середмісті Івано-Франківська мешканців безкоштовно консультували медики. Усі охочі мали змогу виміряти тиск і цукор, а також зробити тести на інфекційні недуги. Акцію організували до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. _ ...

Галичина -

«То грім, нема обстрілів» — як ДСНС евакуює місцевих з Великої Писарівки на Сумщині / hromadske.

«То грім, нема обстрілів» — як ДСНС евакуює місцевих з Великої Писарівки на Сумщині / hromadske.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення 1

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн.

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн | Відео: радіо та мапа тривог Підписатися на наш канал Підтримати нас: #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новин...

НТА 4

«Б’ють хаотично, щоб ми пам’ятали, що за 2 кілометри – окупація».

«Б’ють хаотично, щоб ми пам’ятали, що за 2 кілометри – окупація».

Російські війська обстріляли головний корпус державного університету в Херсоні вранці 28 березня. Внаслідок обстрілу в будівлі частково зруйновані зовнішні стіни, вибиті десятки вікон. У навчальних аудиторіях пошкоджені меблі, освітні матеріали та...

Новини Приазов'я 1

На Прикарпатті пролунав  «Дзвін пам'яті»

На Прикарпатті пролунав «Дзвін пам'яті»

Вшанувати полеглих у російсько-українській війні. В Івано-Франківську традиційно, наприкінці місяця, пролунав “Дзвін пам'яті”. Аби віддати шану прикарпатським Героям, у Меморіальному сквері, зібрались родини загиблих захисників та представники міс...

Галичина 4