InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Крихітні "вулкани" у животах. Вчені з'ясували, чому екскременти вомбатів такої дивної форми

Незвичайна кубічна форма екскрементів вомбатів десятиліттями не давала вченим спокою — вони раз у раз намагалися розгадати таємницю появи подібної форми і відповісти на питання — чи не боляче тваринам випорожнюватися, пише IFL Science.

Що ж, відповіді на ці питання було отримано командою лікаря Скотта Карвера з Університету Тасманії ще чотири роки тому. Більше того, вони з колегами навіть удостоїлися Шнобелівської премії за відкриття того, як вомбати виробляють екскременти кубічної форми.

Однак згодом цього стало мало і тепер дослідники зосередилися на тому, щоб з'ясувати, чому одні ссавці випорожнюються "колодами", а інші "гранулами" або "кубами".

Тепер Карвер із співавторами повернулися з новою роботою, яка пояснює, чому екскременти вомбатів саме такого розміру та форми, а не прямокутники, наприклад. Але найцікавіше в цій історії мабуть те, що вчені виявили зв'язок з виверженнями вулканів.

Дослідники припускають, що ця форма фекалій, по суті, є еволюційною перевагою і може виконувати ряд функцій, у тому числі для захисту території та попередження родичів.

У своєму дослідженні Карвер з колегами надихнулися ідеальними шестикутними формами, які можна побачити на Дорозі Гігантів в Ірландії та деяких інших вулканічних об'єктах. Утворення таких правильних форм пояснюється розтріскуванням, викликаним швидким охолодженням поверхні лави, тоді як майбутні кам'яні структури залишаються гарячими зсередини.

Звичайно, дослідники не кажуть, що шлунок вомбата чимось нагадує виверження вулкана, але вчені припускають, що процес сушіння відіграє аналогічну роль. У своєму дослідженні вчені використовували кукурудзяне борошно в жолобах, освітлених тепловими лампами — в результаті виявили, що форма екскрементів обумовлена вмістом вологи в кишечнику.

За словами Карвера, тварини з вологістю фекалій менше 70% виробляють гранули — тобто їхня довжина не перевищує ширину більш ніж удвічі. Чим вище буде вологість, тим довшим, по суті, буде послід.

Зазначимо, що це дослідження відразу нарвалося на критику, дослідників звинуватили в тому, що вони даремно витратили багато грошей. Однак Карвер зазначає, що для проведення даного дослідження їм не знадобилося багато грошей, швидше за все вони "пожертвували своїм часом".

Источник: focus.ua

Росіяни поширювали дезінформацію про принцесу Уельську – NYT.

Росіяни поширювали дезінформацію про принцесу Уельську – NYT.

Пов’язана з Кремлем група, відома онлайн-кампаніями, спрямованими на поширення дезінформації серед тих, кого Росія вважає своїми ворогами, допомогла розпалити поширення конспірологічних теорій про принцесу Уельську Кейт та стан її здоров’я.

InternetUA -
росіяни знову АТАКУВАЛИ Запоріжжя

росіяни знову АТАКУВАЛИ Запоріжжя

Вночі орки запустили шахеди по Запоріжжю. В наслідок ворожої атаки дві жінки отримали поранення, зруйновано 5 будинків у приватному секторі. Зранку на місці працюють відповідні служби, ліквідовують наслідки ворожої атаки. Підписуйтесь на канал та ...

Телеканал TV5 -

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ МИСТЕЦТВ: ХМЕЛЬНИЧАН ЗАПРОШУЮТЬ НА ВИСТАВКУ ВІТИ БАРТОШ.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ МИСТЕЦТВ: ХМЕЛЬНИЧАН ЗАПРОШУЮТЬ НА ВИСТАВКУ ВІТИ БАРТОШ.

ВІТА БАРТОШ, художниця-графікиня, фотографиня, дизайнерка, модельєрка, кравчиня, артпедагогиня, екскурсоводка, волонтерка проєкту Ukraїner TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької...

Телеканал Хмельницького -

КИЇВ ГОТУЄТЬСЯ ДО ДИВЕРСІЙ, США «НАЇХАЛИ» НА МАКРОНА.

КИЇВ ГОТУЄТЬСЯ ДО ДИВЕРСІЙ, США «НАЇХАЛИ» НА МАКРОНА.

ОЛЕГ ПОСТЕРНАК – політолог, політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вто...

Телеканал Хмельницького -

В памʼять про героя: відкриття меморіальної дошки на честь Олександра Петухова.

В памʼять про героя: відкриття меморіальної дошки на честь Олександра Петухова.

В пам’ять про героя. 27 березня на ґанку 107 ліцею відбулося відкриття меморіальної дошки полеглому захиснику Олександру Петухову. Герою, який заради мирного майбутнього України віддав найцінніше – власне життя. Віддати шану полеглому герою зібрал...

Перший Міський телеканал. -

Без коментарів: ідкриття меморіальної дошки на честь Героя Олександра Петухова.

Без коментарів: ідкриття меморіальної дошки на честь Героя Олександра Петухова.

Перший Міський телеканал. -

Сезон кліщів -  у розпалі

Сезон кліщів - у розпалі

Сезон кліщів - у розпалі. Найбільш активними вони стають з квітня по червень та з серпня по жовтень. Паразити небезпечні тим, що можуть переносити вірусні та бактеріальні захворювання. Тож, як від них вберегтися? _ Підпишіться на наш канал, щоб не...

Галичина 1