InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Нові дані свідчать, що гігантський астероїд викликав руйнівне мегацунамі на Марсі.

Численні докази свідчать про те, що Марс не завжди був таким висушеним смітником, яким є сьогодні.

Насправді червона планета колись була настільки вологою і наповненою водоймами, що виникло мегацунамі, яке розбилося по ландшафту, як водяна загибель. Що спричинило цю руйнацію? Згідно з новими дослідженнями, гігантський удар астероїда, який можна порівняти з ударом Землі в Чиксулубі 66 мільйонів років тому, той, який вбив динозаврів.

Дослідники під керівництвом планетолога Алексіса Родрігеза з Інституту планетарних наук в Арізоні знайшли величезний ударний кратер, який, за їхніми словами, є найімовірнішим джерелом таємничої хвилі.

Повідомляється, що вони назвали його Pohl і розташували в районі, враженому катастрофічною паводковою ерозією, яку вперше виявили в 1970-х роках, на території, яка могла бути межею стародавнього океану.

Коли зонд НАСА « Вікінг-1 » приземлився на Марсі в 1976 році поблизу великої системи паводкових каналів під назвою Maja Valles , він виявив щось дивне: не риси, очікувані від ландшафту, зміненого мегаповенню, а всіяну валунами рівнину.

Команда вчених на чолі з Родрігесом у статті 2016 року визначила, що це було результатом хвиль цунамі, які сильно відновили поверхню берегової лінії стародавнього марсіанського океану.

У той час вони висунули гіпотезу, що два цунамі були спровоковані різними ударними подіями, 3,4 і 3 мільярди років тому. Чисельне моделювання привело вчених до кратера Ломонсова як джерела пізнішого цунамі.

Однак джерело попереднього цунамі залишилося невловимим. Північні рівнини, в які, як вважають, колись хлюпав марсіанський океан, усіяні кратерами, і їх складно інтерпретувати. Родрігес і його команда ретельно прочісували карти поверхні Марса, шукаючи ударні кратери, які могли бути пов’язані з величезними цунамі.

Вони натрапили на Поль, розташований приблизно за 900 кілометрів (560 миль) на північний схід від місця посадки «Вікінга-1», кратер 110 кілометрів у поперечнику, розташований приблизно на 120 метрів (394 фути) нижче того, що, на думку вчених, було рівнем моря, у регіоні під назвою Chryse Planitia.

Грунтуючись на каменях навколо кратера, вік яких раніше був датований приблизно 3,4 мільярда років тому, дослідники припустили, що Пол також міг утворитися в цей час. А його розташування поблизу розмитих повенями поверхонь і передбачуваних відкладень мегацунамі свідчить про те, що кратер утворився під час морського удару.

Щоб підтвердити свої підозри, дослідники провели симуляцію удару, налаштувавши параметри ударника та поверхні, об яку він врізався. Вони виявили, що два сценарії відповідають досліджуваному місці.

По-перше, астероїд діаметром 9 кілометрів (5,6 миль) зіткнувся з сильним опором землі, що призвело до вибуху потужністю 13 мільйонів мегатонн. За іншим сценарієм астероїд діаметром 3 кілометри зіткнувся зі слабким опором землі, викинувши 0,5 мільйона мегатонн енергії в тротиловому еквіваленті.

Під час моделювання обидва ці сценарії призвели до утворення кратера діаметром 110 кілометрів, що призвело до мегацунамі, яке пройшло аж 1500 кілометрів від місця зіткнення, легко охопивши регіон навколо Майа-Вальєс.

Симуляції також відповідали всіяному валунами ландшафту, оскільки викид від зіткнення переносився та осідав цунамі, яке у випадку 3-кілометрового астероїда досягло висоти 250 метрів.

«Наші змодельовані нарости мегацунамі, спричинені ударами, точно відповідають нанесеним на карту запасам старих покладів мегацунамі та передбачають фронти, які досягають місця приземлення «Вікінга-1», — пишуть дослідники.

«Розташування ділянки вздовж височини, що вирівнюється до ерозійних канавок, підтверджує походження мегацунамі».

За словами дослідників, це місце аналогічно удару Чіксулуба.

Обидва відбулися в мілководному морському середовищі, створили тимчасову порожнину такого ж розміру в землі та (згідно з моделюванням) спричинили цунамі, висота якого перевищує 200 метрів.

«Наші висновки, – пишуть вони , – дозволяють вважати, що камені та солі ґрунту на місці приземлення мають морське походження, запрошуючи до наукового перегляду інформації, зібраної в результаті перших вимірювань на Марсі на місці».

Источник: pixelinform.com

Повільне зростання виробництва екологічно чистої енергії стало проблемою для США.

Повільне зростання виробництва екологічно чистої енергії стало проблемою для США.

Оператор електромережі в Техасі підвищив використання викопного палива та викиди в атмосферу через падіння виробництва електроенергії на вітроелектростанціях, гідроелектростанціях та атомних реакторах.

InternetUA -
Українські розробники представили нову бронемашину власного виробництва.

Українські розробники представили нову бронемашину власного виробництва.

Українське військове виробництво зробило черговий крок уперед з представленням новітньої броньованої машини, розробленої для забезпечення вищої мобільності та вогневої потужності на полі бою.

InternetUA -
Австралія збільшує військовий бюджет, але скорочує програму F-35 та активно перерозподіляє кошти.

Австралія збільшує військовий бюджет, але скорочує програму F-35 та активно перерозподіляє кошти.

На фоні зростання загрози з боку Китаю Австралія планує вдвічі збільшити оборонний бюджет та досягти оборонних витрат у 100 млрд доларів на рік, але передбачається активне скорочення програм заради вивільнення коштів

InternetUA -
Форум «Business Day у Покровському районі»

Форум «Business Day у Покровському районі»

Диверсифікація економіки, створення нових робочих місць та добробут криворіжців. У Кривому Розі триває робота з підтримки бізнесу та залучення грантових коштів для створення чи розширення власної справи. Мова йде як про державні програми, так і мі...

Перший Міський телеканал. -

УКРАЇНЦІ ПРО ВІЙНУ ДІЗНАЮТЬСЯ З ТЕЛЕГРАМУ ТА ВІД РІДНИХ І НЕ ДУЖЕ ВІРЯТЬ ВЛАДІ.

УКРАЇНЦІ ПРО ВІЙНУ ДІЗНАЮТЬСЯ З ТЕЛЕГРАМУ ТА ВІД РІДНИХ І НЕ ДУЖЕ ВІРЯТЬ ВЛАДІ.

ОЛЕНА МОРОЗОВА - кандидатка наук із соціальних комунікацій, фахівчиня у галузі комунікацій і медіатехнологій TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від...

Телеканал Хмельницького -

Зустріч із ветеранами ФК «Кривбас» до 65-річчя створення футбольного клубу.

Зустріч із ветеранами ФК «Кривбас» до 65-річчя створення футбольного клубу.

Згадали славетне минуле, бойову сучасність та мріяли про майбутні звитяги. Криворізький «Кривбас» відзначає 65-річний ювілей з моменту свого історичного створення. Двічі бронзовий призер Чемпіонату України, фіналіст Кубку України, учасник європейс...

Перший Міський телеканал. -

Виставка: 65-річчя ФК «Кривбас»

Виставка: 65-річчя ФК «Кривбас»

Відзначили 65-ту річницю. У цей день 18 квітня 1959 року футбольний клуб «Кривбас» зіграв свій перший матч. Відтак на іграх червоно-білих виросло вже не одне покоління криворіжців. Саме тому у відеогалереї під квітковим годинником небайдужі до наш...

Перший Міський телеканал. -

Робота центрів з подолання освітніх втрат

Робота центрів з подолання освітніх втрат

Компенсувати освітні втрати, пов’язані із війною. У Кривому Розі триває створення мережі Центрів для подолання труднощів у навчанні та досягнення успіху в освіті. Проєкт реалізується за підтримки міжнародного благодійного фонду Save Ed та представ...

Перший Міський телеканал. -

ПАДАЄ! ЗБИТИЙ СТРАТЕГІЧНИЙ БОМБАРДУВАЛЬНИК Ту-22МЗ РФ падає після обстрілу ЗРК С-200 ЗСУ!.

ПАДАЄ! ЗБИТИЙ СТРАТЕГІЧНИЙ БОМБАРДУВАЛЬНИК Ту-22МЗ РФ падає після обстрілу ЗРК С-200 ЗСУ!.

Цензор.НЕТ -