InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Псевдоволонтери: як шахраї наживаються на війні та як не стати жертвою.

З початком російського збройного вторгнення волонтерство в Україні набрало неабиякого розмаху. Водночас активізувалися і шахраї, які збагачуються на довірливих громадянах.

Про те як діють волонтери-аферисти та як не потрапити на «гачок» розповідає волонтер Яна Гризоглазова.

Волонтерські організації

Дописів про допомогу в мережі, особливо на потреби ЗСУ, зараз чимало. Це і масштабні волонтерські організації, і конкретні люди. Утім, всі вони можуть виявитися недоброчесними.

Насамперед варто звернути увагу на «червоні прапорці». Наприклад, прочитати наскільки «жалісливо» написаний допис про допомогу. Досвід показує, чим більше «сліз», тим більша ймовірність того, що за благодійністю ховаються псевдоволонтери, - розповідає Яна.

Також в мережі можна перевірити репутацію організації, в яку ви маєте намір задонатити. Для цього існує безкоштовний сервіс ScamAdviser. Алгоритм сайту співставляє десятки незалежних джерел даних про вебсайт і таким чином допомагає визначити шахрайські сайти.

Окрім цього, організація повинна мати відповідний наказ на свою діяльність, список особового складу, документи, де вказується, що їм потрібно тощо. Тобто вся документальна база в наявності, відповідно вони надають і певну звітність за виконану роботу, - зазначає волонтер.

Волонтери в соцмережах

Попри це, не лише волонтерські організації можуть обманювати довірливу аудиторію. Часто такі випадки трапляються і серед поодиноких волонтерів, які самостійно збирають, наприклад, для родича чи знайомого, який перебуває в ЗСУ.

Такі волонтери часто допомагають набагато ефективніше, ніж організації. Але в такому випадку виникає більше запитаннь до чесності таких добровольців. Особливо, коли йдеться про значу суму, - зазначає Яна.

В такому випадку варто:

  • зробити пошук світлин через Google-картинки;
  • зробити пошук написаного тексту в Google чи Facebook;
  • звірити номери рахунків. Якщо ви бачили такі ж в інших постах в соцмережах — варто задуматись;
  • перевірити, на яких підставах (а саме документах) діє цей волонтер, що, власне, розмістив пост.


Також варто глянути, чи є у вас з волонтером спільні знайомі, яких ви могли б запитати про його діяльність. Важливо дізнатися, чи це перший збір волонтера. Якщо були й інші, то необхідно перевірити, чи надав волонтер усю інформацію про попередні витрати. А ще можна прочитати коментарі - шахраї зазвичай під такими постами видаляють їх.

Окрім цього, волонтери часто вказують для кого вони цю допомогу збирають - тоді варто перейти на сторінку того, кому необхідні ці кошти та переконатися, чи справді людина перебуває в ЗСУ, - вважає Яна.

Волонтери, яких найважче впіймати

Наступна категорія аферистів - ті, які піаряться за чужий рахунок або максимально завищують ціну, а зайві кошти використовують далеко не за призначенням.

Так, поліцейські столиці затримали чоловіка, який привласнював благодійні внески, що передавали українці на підтримку ЗСУ.

«З середини квітня 2022 року підозрюваний у Telegram-каналі звертався до громадян із закликом про збір коштів, які згодом обіцяв передати Збройним Силам України. Для перерахування коштів псевдоволонтер вказував дані своїх банківських карток та майже всі зібрані добровільні пожертви витрачав на власні потреби», – повідомляють правоохоронці.

Зазначається, що чоловік перераховував 5 гривень на єдиний рахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ, після чого у фоторедакторі змінював суму внеску та робив фотозвіти.

Таких шахраїв розпізнати важче. Наприклад, людина збирає на машину з Польщі, яка коштує близько 3000$, а збір на неї виставляють вдвічі більший. Згодом волонтер показує покупку і люди вірять у його доброчесність.

Коли йдеться про конкретну річ на яку збирають гроші волонтери, то важливо перед тим глянути середню вартість такого товару. Якщо у волонтерів ціна перевищує 30%, то швидше за все, гроші підуть не за призначенням.

Підсумую, що варто також звертати увагу на окремі «фрази», які видають аферистів ще зі старту. До прикладу, коли люди терміново просять кошти: «Якщо не зберемо сьогодні, то хлопці не проживуть до завтра». Або ж коли волонтери постійно скаржаться на владу або інших волонтерів. Та розповідають про те, що якщо не вони, то більше ніхто не допоможе, - розповідає Яна

Источник: vgolos.ua

Шахраї почали блокувати акаунти в Steam і вимагати викуп за розблокування.

Шахраї почали блокувати акаунти в Steam і вимагати викуп за розблокування.

Шахраї облюбували функціонал Steam, який платформа не так давно викотила. Йдеться про “сімейні групи”, в яких користувачі можуть роздавати ігри друзям і родичам, або іншим користувачам.

InternetUA -
Сесія Івано Франківської обласної ради. Квітень 2024

Сесія Івано Франківської обласної ради. Квітень 2024

Понад сорок питань. Депутати Івано-Франківської обласної ради зібралися на 30-ту сесію. Працювали плідно і без обідньої перерви. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківськ...

Галичина -

Мешканці постраждалого будинку у Дніпрі про ракетний удар РФ.

Мешканці постраждалого будинку у Дніпрі про ракетний удар РФ.

Сьогодні Росія завдала ракетного удару по Дніпру. Попередньо відомо про трьох загиблих і 24 поранених. Пошуки людей тривають. Ракета пошкодила житлову п'ятиповерхівку. Вона частково зруйнована. Загалом унаслідок обстрілу пошкоджено п'ять багатопов...

Радіо Свобода 6

У Львові ТЦК скрутили чоловіка: що про це відомо?

У Львові ТЦК скрутили чоловіка: що про це відомо?

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #тцк #львів #скандал #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #ЗС...

НТА 1

У ГУР та Повітряних силах розповіли, як збили літак РФ «старими відомими засобами».

У ГУР та Повітряних силах розповіли, як збили літак РФ «старими відомими засобами».

«Він упав». 19 квітні на Ставропіллі, що в сусідній Росії, впав дальній стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3. У Міноборони РФ падіння літака пояснили його «технічною несправністю». Головне управління розвідки Міноборони та Повітряні си...

Новини Приазов'я -

Російське телебачення замість українського: РФ розвиває мовлення в окупації? - Новини Приазов’я.

Російське телебачення замість українського: РФ розвиває мовлення в окупації? - Новини Приазов’я.

Окупаційна влада захопленої частини Херсонської області днями заявила, що розвиває і модернізовує радіомережі у регіоні. У так званому Міністерстві цифрового розвитку розповіли, що поширюють мовлення «Радіо Таврія» на селище Лазурне, Залізний Порт...

Новини Приазов'я 1

XXIX сесія Івано-Франківської обласної ради

XXIX сесія Івано-Франківської обласної ради

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 13

Фахівці розповіли, що робити, якщо у вас вкрали телефон.
Росія може припинити війну вже сьогодні. Країни G7 назвали спосіб
Прорив або крах: гороскоп Таро на з'єднання Юпітера та Урана в кінці квітня 2024 року.
У One UI 7 від Samsung з’явиться нова функція у вигляді вертикальної панелі програм.
У Конотопі Сумської області пролунав вибух під час тривоги.
Реєстр військовозобов'язаних: депутати пропонують повернути майже всі пункти щодо персональних даних.
Українські банки та обмінники готуються переписувати курс долара: чого очікувати за кілька днів.
«Земля на карті стоїть» : окупант спробував пояснити, чому Україна «належить» Росії, і осоромився.
На всі знаки зодіаку чекають несподівані зміни: гороскоп на кінець квітня 2024 року.
«Путіна треба спустити з неба на землю» : Зеленський взяв участь у терміновому засіданні ради Україна-НАТО.