InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Чому римляни заливали загиблих гіпсом: археологи наблизилися до розгадки.

Нещодавно археологи застосували найсучасніші методи візуалізації, щоб отримати уявлення про своєрідний римський звичай поховання, який передбачав заливання тіла померлого гіпсом. Ця практика, оповита таємницею, тепер поглиблено вивчена, що привело дослідницьку групу до несподіваного розкриття сімейної трагедії, пише IFLScience.

У цій незрозумілій формі поховання рідка форма гіпсу — мінералу, відомого своєю роллю в загадковому "римському бетоні" — ретельно заливається в труну, огортає тіло покійного і поступово застигає. В результаті утворюється порожнина, яка бездоганно зберігає форму, розмір і початкове положення покійного, подібно до детально виготовленого зліпка.

Римські гіпсові поховання виявлені по всій Європі та Північній Африці, з помітним переважанням у римській Британії, де задокументовано не менш як 45 таких.

У своєму останньому дослідженні команда ретельно відсканувала 16 гіпсових поховань, що зберігаються у Йоркширському музеї у Великій Британії. Як правило, кожне з них містило останки певної людини. Однак сканування виявило надзвичайну знахідку — унікальну гіпсову труну з останками двох дорослих і немовляти, які загинули одночасно.

"Тривимірні зображення дозволяють нам стати свідками глибоко зворушливої сімейної трагедії майже через два тисячоліття після того, як вона сталася, слугуючи гострим нагадуванням як про крихкість життя в античності, так і про ретельність, з якою ставилися до поховальних обрядів цієї конкретної групи", — заявила професорка Морін Керролл, провідна фахівчиня з римської археології в Університеті Йорку.

"Хоча контури трьох осіб можна розрізнити неозброєним оком у гіпсі, взаємозв'язок між їхніми тілами та спосіб, у який вони одягнені або загорнуті, важко встановити. Однак, отримана тривимірна модель приносить надзвичайну ясність, вирішуючи ці невизначеності у вражаючий спосіб", — додала професорка Керролл.

Команда представила свої результати на Йоркському фестивалі ідей 3 червня. На наступному етапі свого розслідування дослідники мають намір провести подальший аналіз, щоб визначити вік, стать, дієту і навіть географічне походження померлих.

На жаль, точні причини, чому римляни надавали перевагу цій унікальній практиці поховання, залишаються невловимими, хоча, схоже, вона пов'язана з особами з високим соціальним статусом.

А проте, попри тривалу загадку, що оточує її призначення, ця особлива форма поховання виявилася надзвичайно цінною для археологів. Складні відбитки, залишені на гіпсі, слугують безцінним джерелом інформації, розкриваючи аспекти життя людини, які інакше були б втрачені з плином часу, включаючи деталі її вбрання.

Крім того, цей останній проєкт підкреслює неймовірний потенціал тривимірної візуалізації, оскільки він пропонує безпрецедентні можливості зазирнути в життя наших предків.

"Ці передові технології сканування зробили революцію в нашій галузі. Тепер дослідники можуть ретельно аналізувати археологічні артефакти, виявляючи найдрібніші деталі, які зазвичай вислизають від людського ока. Водночас громадськість може взаємодіяти з інтерактивними цифровими зображеннями стародавніх об'єктів, відкриваючи нові шляхи дослідження", — зазначив Патрік Гіббс, керівник технологічного відділу Heritage360, який долучився до роботи над цифровими зображеннями.

Источник: focus.ua

У Британії п'ятьох чоловіків звинувачують у роботі на російську розвідку: міністр оборони Шаппс відреагував.

У Британії п'ятьох чоловіків звинувачують у роботі на російську розвідку: міністр оборони Шаппс відреагував.

П'ятьом чоловікам у Великій Британії були пред'явлені звинувачення у злочинній діяльності на користь росії, включаючи підпали, шахрайство і спробу вербування на користь іноземної розвідки, з підозрою на зв'язок з ПВК "Вагнера".

InternetUA -
38 років з дня однієї з найстрашніших катастроф людства – аварії на Чорнобильській АЕС.

38 років з дня однієї з найстрашніших катастроф людства – аварії на Чорнобильській АЕС.

Цього дня, 38 років тому сталася одна з найстрашніших подій в історії України – аварія на Чорнобильській АЕС. У Житомирі провели захід для вшанування подвигів ліквідаторів. Як це відбувалося дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину - повідомляйте на...

Телеканал СК1 1

Отримав поранення на навчанні. Історія боротьби важкопораненого добровольця / hromadske

Отримав поранення на навчанні. Історія боротьби важкопораненого добровольця / hromadske

Після важкого поранення, втрати зору та реабілітації Денис Захарко пішов у Солом’янський військкомат Києва, в якому мобілізувався на початку березня 2022 року. Денису треба було пройти військово-лікарську комісію, щоб звільнитися зі служби. Але у ...

Громадське Телебачення 4

Чи було викрадення? Мережу збурило відео, як працівники ТЦК забрали волонтера на кордоні з Польщею.

Чи було викрадення? Мережу збурило відео, як працівники ТЦК забрали волонтера на кордоні з Польщею.

НТА 1

НОВИНИ. Випуск за 26 квітня 2024 року

НОВИНИ. Випуск за 26 квітня 2024 року

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 2

ТВ7+. ТВОРЧИЙ ДЕСАНТ. НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ ХОР  «НАРКЕВИЦЬКІ ВІЗЕРУНКИ». 3 СЕЗОН. ВИПУСК №11

ТВ7+. ТВОРЧИЙ ДЕСАНТ. НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ ХОР «НАРКЕВИЦЬКІ ВІЗЕРУНКИ». 3 СЕЗОН. ВИПУСК №11

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького 3

У Кушугумі БУДУЮТЬ школу-укриття, ПРИЛІТ у багатоповерхівку в Токмаку - День.

У Кушугумі БУДУЮТЬ школу-укриття, ПРИЛІТ у багатоповерхівку в Токмаку - День.

У Кушугумській громаді будують підземну школу на 1260 квадратів Намагаючись відбити удар Сил оборони України, окупанти зруйнували п’ятиповерхівку в Токмаку Роковини Чорнобильської трагедії та нинішня ситуація на ЗАЕС Заступника голови Запорізької ...

Телеканал TV5 -