InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

День пам'яті жертв голодомору в Україні: як росія знищує український народ.

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 років та масових штучних голодів 1921–1923 та 1946–1947 років.

У минулому столітті українці пережили 3 голоди: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Нині на законодавчому та юридичному рівні геноцидом називається лише Голодомор 1932-1933 років. Події 1921-1923 та 1946-1947 років визначають як масові голоди, проте їхній геноцидний характер ще не доведений.

Визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплено законом України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", ухваленим Верховною Радою 28 листопада 2006 року. Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. І. Сталіна, В. Молотова, Л. Кагановича, П. Постішева, С. Косіора, В. Чубаря, М. Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.

Голодомор 1932-1933 років – акт геноциду українського народу, скоєний керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані. Через насильницьке вилучення продовольства, блокади сіл та цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій щодо незгодних з тоталітарною системою створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення.

У незалежній Україні аналізувати кількість втрат у результаті Голодомору розпочали з 1990-х років, проте офіційна оцінка з'явилася лише у 2009 році з ініціативи тодішнього президента Віктора Ющенка.

За зверненням Служби безпеки України, яка розслідувала справу з геноциду в Україні у 1932–1933 роках, дослідники з Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птахи НАН України здійснили експертизу. Вони встановили, що внаслідок голоду в 30-х роках загинули 3,941 млн українців різного віку, а також 1,1 млн — втрати ненароджених.

Після більш детальних розрахунків у 2015 році дослідники дійшли висновку, що втрати ненароджених становили 600 тисяч осіб. Саме оцінку в 3,9 млн використав Апеляційний суд міста Києва, який у 2010 році визнав Голодомор геноцидом та назвав осіб, які вчинили цей злочин.

У жовтні 2019 року Музей Голодомору ініціював нове розслідування щодо геноциду українців у 1932–1933 роках. СБУ призначила нову експертизу, згідно з якою визначили, що жертвами Голодомору стали 10,5 млн українців. З них 9,1 млн – на території УРСР та 1,4 млн – у місцях компактного проживання українців у межах СРСР.

Немає однозначної відповіді, яка цифра вірна, а яка ні. Ця значна різниця викликана різними підходами до підрахунків.

путін повторює злочини Сталіна

Через десятиліття 2022 року українці знову зіткнулися з агресією, спрямованою на знищення України та української нації. Російський диктатор путін застосовує в Україні план Сталіна, який є злочином проти людства. Зараз молоді люди, які пам'ятають жахливі історії своїх бабусь та дідусів про голодомор, переживають жахи війни.

Країна-терорист росія застосовує ракети з метою знищення мирного населення України. Люди втрачають не лише свої будинки, а й життя. Внаслідок російської агресії українці помирають не лише від ракет, а й від тортур, голоду та зневоднення.

На початку квітня Україну вразила історія про дітей з Бучі, які принесли на могилу своєї мами консерви. Жінка померла з голоду, її поховали прямо у дворі житлового будинку. Марина Наумець працювала нянею у приватному дитячому центрі. На момент загибелі їй було 34 роки. Сиротами залишилися троє дітей – 13-річна Софія, 10-річний Володимир та 6-річний Владислав.

На початку березня 2022 року Володимир Зеленський розповів, що в Маріуполі вперше за десятки років померла дитина від зневоднення. Російські війська навмисне оточили та заблокували Маріуполь, щоб виснажити населення.

Традиційно цього дня організовують загальнонаціональну хвилину мовчання, якою вшановують пам'ять усіх померлих. У храмах України проводяться поминальні богослужіння. У траурну дату організовуються інформаційні заходи та проєкт про голодомори.

У День пам'яті жертв голодоморів проводиться акція "Запали свічку пам'яті". Кожен українець може запалити свічку на вікні після хвилини пам'яті. Свічки також запалюють біля пам'ятників жертвам Голодомору, у храмах та у "Меморіалі жертв Голодомору" у Києві.

Источник: meta.ua

Huawei оголосила про плани глобального випуску HarmonyOS.

Huawei оголосила про плани глобального випуску HarmonyOS.

HUAWEI, що розробляється з 2012 року, і доступна громадськості з 2019-го операційна система HarmonyOS досі залишається ексклюзивом для китайського ринку, але в плани компанії входить глобальна експансія.

InternetUA 1
️Обурення через новий указ МЗС #lmn #video #новини #мзс #консульство #консульствоукраїни #війна.

️Обурення через новий указ МЗС #lmn #video #новини #мзс #консульство #консульствоукраїни #війна.

ЛМН 3

Новий наказ МЗС #lmn #паспортзакордоном #отриматипаспорт #мзс #мобілізація #новини #призовнийвік.

Новий наказ МЗС #lmn #паспортзакордоном #отриматипаспорт #мзс #мобілізація #новини #призовнийвік.

ЛМН -

МЗС проти нелегалів закордоном #lmn #lviv #нелегал #мзс #ухилянти #війна #втікач #мобілізація.

МЗС проти нелегалів закордоном #lmn #lviv #нелегал #мзс #ухилянти #війна #втікач #мобілізація.

ЛМН -

Речник Херсонської ОВА розповів, що російські окупанти ховають у братській могилі загиблих у Кринках.

Речник Херсонської ОВА розповів, що російські окупанти ховають у братській могилі загиблих у Кринках.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #україна #shorts #shortvideo #новиниКринки #кринки #херсонщина #херсонськаобласть #лівийберег #ситуаціявкринках #новостиКрынки #чтовКрынках

Новини Приазов'я 1

Рішення МЗС - протизаконне #lmn #video #lviv #консульство #паспортзакордоном #мзс #новиниукраїни.

Рішення МЗС - протизаконне #lmn #video #lviv #консульство #паспортзакордоном #мзс #новиниукраїни.

ЛМН -

У Раді пропонують віддати бюджетні кошти з фінансування партій на ЗСУ.

У Раді пропонують віддати бюджетні кошти з фінансування партій на ЗСУ.

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 11189, який пропонує передати кошти, виділені для політичних партій, на оборонні потреби. Проєкт пропонує на період воєнного стану всі видатки держбюджету, направлені на державне фінансове забе...

ЛМН -